A cookie-k használatát a beállítás link alatt módosíthatja.

Menü

Szellőztető, légtechnika rendszer karbantartás

Rendszeresen kérdezik tőlünk, hogyan kell karbantartani a szellőztető, légtechnika rendszert. Ez egy nagyon jó kérdés, mert a megfelelő karbantartás elengedhetetlen, ha a legtöbbet szeretnéd kihozni hővisszanyerős szellőztető rendszeredből. Nem kell megijedni, mert a rendszer nem igényel intenzív karbantartást, hanem inkább rendszeres tisztítást.

Bár az emberek többsége tisztában van a szellőztetés fontosságával, közel 70%-uk soha nem tisztítja a szellőzőrendszert otthonában. Itt megtalálhatja a szükséges információkat a karbantartáshoz.

Ha a blog elolvasása után is kérdéseid vannak, fordulj hozzánk bizalommal, szívesen segítünk.

Miért kell tisztítani a szellőztető, légtechnika rendszeremet?

A légtechnika rendszered folyamatosan elszívja a használt levegőt, és gondoskodik friss levegőellátásról. A rácsokat, szűrőket és szelepeket belülről és kívülről finom por és szennyeződés borítja, már rövid idő után is. Ha nem tisztítják meg megfelelően, a szennyeződés részecskéket tartalmazó levegő visszakerül a központi gép belsejébe. Ettől óva intünk mindenkit, mert a szűrők idő előtti eltömítését kockáztatod, csökken a szellőztetés hatékonysága, az optimális szellőzés érdekében a gép magasabb fokozatban fog működni, ami extra zaj forrást jelent!

Ezenkívül a mechanikai alkatrészek és a légcsatornák szennyeződnek, mivel a por, baktériumok, nedvesség és kártevők megragadhatnak. Ennek következményei vannak a ház levegőminőségére, és emiatt a rendszer kapacitása is gyorsan csökken. Tehát mind az egészséged, mind a készülék működése szempontjából fontos a karbantartás elvégzése (vagy elvégeztetése).

Milyen gyakran kell tisztítani a szellőztető, légtechnika rendszeremet?

Annak érdekében, hogy hővisszanyerős szellőzőrendszered hosszúéletű, és otthonod levegőminősége jó legyen, kövesd az alábbi irányelveket:

  • Tisztítsd meg a szellőzőrácsokat és a szelepeket havonta egyszer
  • Tisztítsd meg vagy cseréld ki a szűrőket hathavonta
  • 2 évente ellenőrizd és tisztítsd meg a ventilátorok belsejét
  • A szellőzőcsatornákat négy-hat évente egyszer tisztítsd meg

Milyen karbantartást tudok magam elvégezni?

Szellőztetőrendszere karbantartásának egy részét te is elvégezheted. Íme egy lépésenkénti terv:

  • Távolítsd el a szellőzőrácsokat a falról vagy a mennyezetről, és tisztítsd meg őket kefével vagy porszívóval. Nedves ruhával eltávolíthatod a maradék szennyeződést.
  • A szelepeket gyakran bizonyos módon állítják be; a rendszer optimális működése érdekében fontos, hogy azonos helyzetben maradjanak. Vedd ki a szelepet a házból, és vízálló tollal jelöljd meg ezt a pozíciót a szelep foglalatában. Ezután szappanos vízzel vagy nedves ruhával tisztítsd meg, ha úgy gondolod ezt nem tudod magabiztosan megoldani, kérd kollégáink segítségét.
  • A hővisszanyerős szellőztető, légtechnika rendszerben a szűrőket legalább félévente cserélni kell. Ezek a köztes időben akár egyszer tisztíthatók is porszívóval, a legalacsonyabb fokozaton. Ezt azonban ne ismételd többször, a hatásfok és az extra zaj elkerülése érdekében,  ideje kicserélni a szűrőket. Ha úgy érzed hamarabb szükség van a cserére, vagy például allergiás tüneteket észlelsz, természetesen hamarabb is cserélheted a szűrőket.

Mit takaríthatok még ki?

A hővisszanyerős szellőztető, légtechnika központi egységeket legalább kétévente alaposan meg kell tisztítani. Ezt magad is megteheted, ha beszerzed a szükséges szerszámokat és a gyártói előírást a tisztításhoz. A legjobb azonban ezt szakemberrel elvégeztetni, mert a szellőztető, légtechnika gép gyártója nagyon pontosan szereli össze a gépeket az optimális teljesítmény érdekében. A túl sok szennyeződés vagy kisebb sérülés kibillentheti a ventilátort az egyensúlyából, miáltal romlik a szellőztetés hatásfoka, és kellemetlen zajt bocsájt ki.

A fentieken kívül 4-6 évente egyszer tisztítsa meg a szellőztető, légtechnika csatornákat. A csatornák elejét csak porszívóval tudod megtisztítani, a belsőbb részekhez hagyományos otthoni eszközökkel nem férsz hozzá. A szakember ki tudja tisztítani, egy speciális forgó kefével a belsőbb részeket is.

Van még kérdésed a blog elolvasása után is? Akkor fordulj bizalommal ügyfélszolgálatunkhoz. Szívesen segítenek a továbbiakban.

Nincs megjeleníthető termék.