A cookie-k használatát a beállítás link alatt módosíthatja.

Menü

Szellőztető, légtechnika rácsok tisztítása csináld magad

A házak modern, szinte légmentes szigetelésével, szinte jelentéktelen a szellőzés. Szellőztető, légtechnika rendszer használatával élvezhetjük energia hatékonyan a friss levegőt. Hogyan tisztítsa meg a szellőztető, légtechnika rendszer rácsait? Jelen blogbejegyzésünkből kiderül.

A szellőztető, légtechnika rácsok többféle módon szerelhetőek fel. Egyes esetben a rács egy fogadó konzolba van pattintós, vagy csavaros megoldással rögzítve. Leggyakrabban csavarokkal vannak felfogatva a szellőztető, légtechnika rácsok. Legtöbb esetben van mellékelt tájékoztató a karbantartáshoz, ha nincs, mindenképpen vegye fel a kapcsolatot kollégáinkkal.

A szellőztető, légtechnika rácsok régiek, vagy nem tisztíthatóak? Cserélje könnyedén magának! Ehhez tudni kell a következőket:

A szellőzőnyílás típusa, pl.: kívül, vagy belül

Anyaga

A megfelelő méretek

A szellőztető, légtechnika rácsok tisztítása gyakran elhanyagolt feladat, holott a tisztán tartásuk fontos, annak érdekében, hogy a gép megfelelően működjön hosszútávon, alacsony zajszinttel. A szellőző nyílások és rácsok tisztítása más munkamódszert igényel.

A szellőzőnyílások tisztítása

A szellőztető, légtechnika rendszer szellőző nyílásai folyamatos szellőzést biztosítanak. A szellőzőnyílások a következő menetrenddel tisztíthatóak:

Óvatosan távolítsa el a szellőzőrácsot a falról, vagy a mennyezetről. Járjon el körültekintően, mert várhatóan szennyeződés, por fog kihullani a kiszerelésnél.

Tisztítsa meg a szellőztető, légtechnika nyílást kefével, mikroszálas ronggyal vagy porszívóval.

A makacs szennyeződést nedves ruhával törölje le.

Érdemes természetes tisztítószereket használni, annak érdekében, hogy ne legyen vegyszerszag a lakótérben.

Szerelje vissza a szellőztető, légtechnika rácsot a helyére.

A szellőztető, légtechnika rácsok tisztítása

Vannak szellőztető, légtechnika rácsok, amiket nem lehet speciális szerszám nélkül kiszerelni. Ezek még mindig eredményesen takaríthatóak porszívóval, kompresszorral.

A szellőztető, légtechnika rácsok tisztításához csúszkák vannak felszerelve. Ezekkel tudjuk szabályozni a nyitást és a zárást. A rések zárvatartása nem ajánlott, mivel akkor nincs lehetőség a szellőztetésre. Előfordulhat, hogy ez a csúszka beragad, a szennyeződésektől, ekkor kérje szakember segítségét.

Először nyissa ki a csúszkával a szellőztető, légtechnika rendszer szellőzőjét.

Porszívóval tisztítsa meg a szennyeződéstől a rácsokat és a cső elérhető részét.

Ezután permetezzen valamilyen természetes tisztítószert a szellőztető, légtechnika rácsra és a csúszka felületére.

Hagyja hatni a tisztítószert, majd nedves ruhával törölje tisztára.

Szellőztető, légtechnika szelepek tisztítása

Először válasszuk le a szellőzőszelepet a szellőző csatornáról.

Jelölje meg a szelep helyzetét vízálló jelölővel. A szellőztető, légtechnika szelepek speciálisan vannak beállítva, a rendszer optimális működéséhez ezeknek a megfelelő pozícióban kell maradniuk.

Ezek után a szelep könnyen tisztítható szappanos vízzel, vagy nedves ruhával.

Érdemes természetes tisztítószereket használni itt is.

Porszívóval tisztítsa ki a szellőztető, légtechnika csatorna elejét.

Szerelje vissza a szelepeket a jelölésnek megfelelően.

Sok problémától óvhatja meg magát, ha egy kúpos szűrőt is felhelyeztet a kipufogószelepek mögé. A szellőztető, légtechnika rendszer így tovább lesz képes optimálisan működni.

Ha úgy érzékeli, hogy a lakótérben hamar elhasználódik a levegő, vagy a szellőztető, légtechnika rendszer hangosan működik, először mindenképp a fenti lépéseket végezze el.

A szelepek, nyílások, rácsok tisztítása mellett, fontos kétévente a szellőztető, légtechnika gépet is kitakarítani, a cserélhető szűrőt újra váltani. Ezt érdemes szakemberre bízni.

Ha kérdése van a szellőztető, légtechnika rendszerrel kapcsolatban, keresse kollégáinkat elérhetőségeink egyikén.

Nincs megjeleníthető termék.